Weer even een berichtje van mij
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Monique
01 December 2020 | Nederland, Rotterdam
De afgelopen 4 weken waren een verademing. Even geen ziekenhuis en chemo. Mijn lichaam was op... het kon niet meer. Ook mentaal was ik er even helemaal klaar mee. Het moe en ziek zijn... de misselijkheid... het gebrek aan energie... het gebrek aan fysieke kracht hadden er voor gezorgd dat ik er helemaal klaar mee was.
Dat de chemo kuren zwaar zouden zijn daar was ik wel van overtuigd maar dat ze zo zwaar zouden zijn had ik nooit kunnen bedenken.
Mijn lichaam begon op het laatst behoorlijk te protesteren. Bij veel wat ik deed was het net of mijn lichaam riep.... STOP!! STOP!! STOP!!
We zijn nu 4 weken verder en ik ga me steeds beter voelen..
Mijn kracht neemt toe en mijn uithoudingsvermogen gaat ook steeds beter. Uiteraard wil ik sneller dan mijn lichaam kan en gaat het mij niet snel genoeg. En dat frustreert mij. Ik kan nog lang niet zoveel aan als ik in mijn hoofd zou willen. Maar goed... die energie levels kunnen nog wel even duren. Gelukkig is er een duidelijke vooruitgang en moet ik mijn weg vinden met de energie. Geduld hebben en beter doseren.
Stefan en ik zijn ook nog een weekje naar Texel geweest. Even een frisse wind door het koppie. Even wat anders dan de sleur thuis en het ziekenhuis. We hebben het heerlijk gehad. Elke dag zijn we wat gaan ondernemen en hebben we heerlijk gekookt. We hebben een heerlijke tijd gehad en even wat energie opgedaan.
De week vloog voorbij en voor we het wisten stonden we weer met beide benen in de realiteit.
Vrijdag moest ik voor een ct scan en bloedonderzoek.
De uitslag zou ik vandaag krijgen. Het was dus een heel spannend weekend.
Vandaag moest ik om 8 uur ‘s ochtends in het ziekenhuis zijn.
Met 10 kg lood in elke schoen liepen we het ziekenhuis in richting het kankerinstituut Erasmus Mc.
Ik zal proberen om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de uitslag inhoud.
Ik begin met het HCG hormoon. De tumormarker. Dit is de indicator of de kanker actief is. Deze waarde moet onder de 3 zijn. Bij mij was dit 0,7. Dit is dus positief! De kanker is niet actief!
Dan de scan.... de baarmoeder zag er goed uit. Dit werd later nog eens bevestigd door de artsen na een echo.
De lymfeklieren zijn schoon.
De tumoren in mijn longen zijn afgenomen maar helaas nog wel aanwezig. Dit is in lijn der verwachting van de oncoloog. Zij had al tegen me gezegd dat ze wel verwachte dat er nabehandeling zou moeten plaats vinden. Mijn longen waren behoorlijk aangetast. Er is behoorlijk wat tumor weefsel weg of verkleind maar helaas is er nog teveel aanwezig om dit operatief te kunnen verwijderen.
Dus een operatie is op dit moment geen optie.
Dus wat is dan nu de bedoeling.... op dit moment nog niets.
Ik moet weer een maand verder aansterken. Zolang de kanker niet actief is moet ik alle tijd aangrijpen om verder aan te sterken en mijn conditie te verbeteren. Over een maand wordt mijn HCG weer gemeten om te kijken of de kanker nog steeds niet actief is.
De oncoloog gaat ondertussen mijn casus weer bespreken in de landelijke en Europese oncologische overleggen. Mijn kankersoort komt zo weinig voor dat er geen richtlijnen zijn voor (na) behandeling. Ze wil gaan overleggen over wat te doen als de kanker terug komt. Dat dit gaat gebeuren ligt in de lijn der verwachting. Het is dus niet de vraag of maar wanneer worden de tumoren weer actief. Ze wil dan een plan klaar hebben liggen. Hoe dat plan er uit gaat zien is nu niet duidelijk. Ze begon over immunotherapie. Daar schijnen goede resultaten mee behaald te zijn. Dus daar moet ik rekening mee houden. In het kort en simpel uitgelegd doe je met immunotherapie je immuunsysteem boosten en versterken zodat dit de kanker cellen gaat opruimen. Kanker is een meester in het maskeren van kankercellen zodat het immuunsysteem ze niet ziet als indringers en dus de kankercellen laat zitten. Als je immunotherapie krijgt wordt je immuunsysteem zo getriggerd dat dit de kanker dus wel aanpakt.
De hamvraag die ik al een paar keer gehad heb... Waarom doen ze nu niets????
Het is eigenlijk heel simpel... de immunotherapie kan niet... daar heb je actieve kankercellen voor nodig en die zijn er nu niet!
En daarbij moet ik lichamelijk herstellen en sterker zijn. Hoe sterker ik ben hoe beter ik een nabehandeling aankan... dus alle respijt die ik nu krijg moet ik ten volle benutten om mijn lichaam klaar te stomen voor de nabehandeling die gaat komen.
Een heel lang verhaal heel kort....
Het is allemaal onzeker en voorlopig zal dit ook zo blijven.
Ik blijf het zeggen.... in het traject hiervoor had ik nog enkele weken te leven... dit was in mei/ juni. Nu is het december en ik ben er nog steeds en de kanker is momenteel niet actief. Ik loop nog steeds rond en kan nog steeds genieten van mijn geliefden.
Voor nu is het weer een maand bijtanken en aansterken.
Volgende maand na het bloedonderzoek kijken we weer verder.
Wat ik wel al weet is dat er over een maand of 2 in februari weer een scan volgt om te kijken hoe de zaken er dan weer uitzien.
Voor nu blijven we positief en blijven we strijdlustig.
01 December 2020 - 10:06
Jill:
Vooralsnog goed nieuws...jij kan je opmaken voor de kerst met je schatties in ieder geval.
Blijf voor jou hopen dat je uiteindelijk kan zeggen Ik ben genezen!!!!
Dikke kus -
01 December 2020 - 10:15
Daniëlle Vos:
Hey Monique. Wat fijn om te lezen dat de kanker niet actief is. Het blijft nog wel een onzekere tijd voor jullie, maar moet je een kijken joh, wat je met je wilskracht, doorzettingsvermogen, vechtlust en positiviteit hebt bereikt vrouw. Ik heb echt zo veel respect voor hoe dit doet en hebt gedaan.
Nu goed aansterken, rust pakken en genieten van je tijd met elkaar!
Je bent en blijft een POWERVROUW. Een echte LEEUWIN ✝️⚓❤️ -
01 December 2020 - 10:18
Charlotte Bijleveld:
Lieve Monique,
Duidelijker had je het niet kunnen omschrijven denk ik.
Wel fantastisch nieuws hoe je waarden naar beneden zijn gegaan!
Je bent er nog niet maar ik wens je het allerbeste voor de komende weken waarin je mag gaan aansterken.
En ik hoop dat jullie gaan genieten van alles wat December brengt!
Heel veel sterkte en liefs namens Max en mij! -
01 December 2020 - 10:22
Rob Oostveen:
gelukkig ook een goed bericht, nu verder aansterken en verder met je geliefde genieten van deze maand -
01 December 2020 - 11:15
Rogtje:
Genieten genieten en aansterken genieten aansterken
En leven ,gelukkig zijn met je gezin en geliefden meisie .
Hele dikke knuffel -
01 December 2020 - 11:52
Leo Visser :
Ja nu gelukkig iets rustiger leef periode. Ben blij voor je en voor je familie Moniek. Ik ben verbaasd over de vecht kapisitijd die je heb gehad en noch hebt geweldig klasse meid!!!. Ja je zal het nog wel een poosje nog moeten volhouden maar je gaat de goede kant op. En dat is een mooi vooruitzicht!! Maar geniet van het thuis zijn en je gezin. Sterkte -
01 December 2020 - 12:01
Ada:
You go girl -
01 December 2020 - 12:19
Jan Dunning:
Lieve Monique, ik merk een dubbel gevoel en dat is logisch. Luister naar je lichaam om het herstel te bevorderen. Door jouw positivisme denk je dat je veel meer en sneller de kanker de baas wordt, maar het lichaam reageert trager. Ik verwacht dat het goed komt, je wordt steeds sterker en als je de tijd neemt zal je lichaam daar ook op reageren. Ik stuur elke dag positieve energie naar je: blijf rustig en vecht door: kop d’er veur -
01 December 2020 - 12:30
Hanneke Van Der Linden:
Wat fijn met dit positieve bericht. Ik hoop dat jij voldoende aan zal sterken voor de volgende fase. Geniet nu maar lekker van je gezin. Maak er een paar gezellige feestdagen van. Sterkte. -
01 December 2020 - 12:42
Etiënne :
Hoi Mo, dat is een mooi bericht! Nu aansterken om dadelijk het laatste stuk van de behandeling goed te kunnen ondergaan! -
01 December 2020 - 13:20
Thea, :
Lieve monique
Dus aansterken is nu de hoofdzaak.
Het is echt nog een moeilijke weg.
Al klink t iets beter dan van alles hiervoor.
Jullie gaan ervoor jij ga, er voor.
Sterkte in alles love you
tantetje xxxxx -
01 December 2020 - 13:54
Joke Hopstaken:
Positief zijn is de helft van je genezing zeggen ze , dus Monique zet hem op om positiviteit door te zetten ...Yes you can -
01 December 2020 - 14:03
Monique Altena:
Wat fijn om te lezen dat de kanker niet actief is! Je waardes zijn flink naar beneden gegaan, heel mooi! Nu de rijd dus om aan te sterken en lekker te genieten van je gezin! X Monique -
01 December 2020 - 14:25
Caroline Bijleveld:
Wat een geweldig mooi nieuws! We blijven aan jou en je gezin denken. En we wensen jullie een fijne decembermaand! -
01 December 2020 - 14:41
Renate:
Dat is goed nieuws even helemaal niets even verder aansterken en genieten van jou familie -
01 December 2020 - 14:59
Ad Karman :
Lieve Monique
Jullie zijn van ver gekomen en hebben ongetwijfeld nog een stuk te gaan
Ik kan enkel maar de conclusie trekken dat jullie ongelofelijk sterk zijn geweest
En natuurlijk hebben familie vrienden kennissenkring jullie gesteund wie zou dat niet willen en allemaal hoopten we dat het beter zou gaan met je
Het gaat gelukkig nu beter en ik ben daar heel erg blij mee
Je bent een wereldwijf en ook het laatste stuk ga je redden samen met he familie vrienden kennissen
Ik laat me niet zoveel horen maar denk elke dag aan je rust is wat je nodig hebt en rust moet je pakken
Lieve Monique/Stefan en kids wens jullie de komende tijd een rustige maar vooral een mooie tijd toe geniet zover mogelijk
Grt Ad
PS altijd een vechter nooit een slachtoffer -
01 December 2020 - 16:57
Mar Heijstek :
Lieve Monique, wat ontzettend goed nieuws om dit te lezen. Dat je er nog bent komt doordat jezelf zo'n vechter bent. Respect voor jou en natuurlijk ook voor de fam. Goed aan sterken en genieten van de mooie feestdagen die er komen. Volgend jaar hopelijk nog meer goed nieuws. Lieve Monique je bent een toppertje. Dikke kus. -
01 December 2020 - 19:54
Tessa:
He Wijfie ,Mooi nieuws. en wat je zegt . je bent nog steeds in het hier en nu . Geniet van deze maand . goed aansterken lichamelijk en mentaal.
Heel veel sterkte en we denken aan jullie
knuffel Tessa -
01 December 2020 - 21:41
Anita:
Lieve Monique
Fijn je weer te lezen. Je maakt heel wat mee. Het advies naar je lichaam te luisteren kan jezelf ook wel bedenken he maar toch...
Heel veel sterkte en knuffels...
Anita & Ed -
01 December 2020 - 23:03
Cees Kooreman:
Hoi Mo
Het is een goede start nu eerst aansterken en conditie opbouwen zodat jouw lichaam het vervolg aan kan.Ikwens jou en Stefan heelveel kracht en sterkte toe om het vervolg met goed vervolg te kunnen doorstaan
❤❤❤ -
01 December 2020 - 23:08
Marjo:
Hoi monique fijn om te lezen dat de kanker niet actief.
Geniet met je gezin van de maand december.
01 December 2020 - 23:19
Wendy:
Hoi Monique,
Goed aan sterken en extra veel genieten met je gezin.
Ik wens jullie al het goeds toe.
02 December 2020 - 13:58
Peter:
Mooi aangrijpend en zeer sterk verhaal.helemaal hoe jij ben❤pak je momenten met
Je geliefden en zorg dat je lichaam sterk genoeg is voor de komende behadeling.
Heel veel sterkte en vooral plezier en liefde de aankomende periode voor jou en
Jou geliefden❤❤ -
03 December 2020 - 18:36
Lydia Van Winsen:
lieve Monique wat een zwaar en heftig traject heb je afgelegd, zo fijn dat Stefan en jij nog een weekje hebben kunnen bijtanken op Texel, m'n duimen draaien weer overuren in de hoop dat alles goed gaat komen, je bent een topwijf, dikke knuffel en kusssssss -
05 December 2020 - 10:47
Thea En Joop :
lieve Monique wat fijn dat je even kunt bijtanken de komende weken en dat je lekker ertussen uit bent geweest om jullie hoofd leeg te maken.geniet de komende weken van de feestdagen met je lieve gezinnetje en dat er nog vele mogen komen.
Wij wensen jullie een fijne sinterklaasavond en hele fijne feestdagen dikke klapzoenen van ons xxxx -
09 December 2020 - 19:21
Peggy:
❤ -
21 December 2020 - 09:32
Marjan Van Doremalen :
Hey Monique
Goed om te lezen dat er een keer iets niet actiefs is , dus geniet van je liefjes en sterk deze dagen/weken/maanden maar heeeel goed aan .
Wat ben je toch een power vrouw .